Plezier, voldoening en zingeving in je leven

Je weet vast dat het leven op en neer gaat. Dat er fijne en lastige gevoelens en situaties bestaan in ons leven. Hoe houd je de zin erin? Hoe zorg je dat je ook aan de donkere periodes van je bestaan licht kunt ontlenen?

Het model van zinleving ondersteunt je hierbij. Het is ontstaan vanuit mijn eigen zoektocht als mens, als moeder, als wetenschapper, als yogini, als geliefde en zus.
Wil je meer lezen over mijn achtergrond? of Wil je een deel van mijn verhaal lezen?

In de zomer van 2018 ging ik op een ochtend mediteren met de vraag: hoe kan ik mensen toch eenvoudiger bij hun bron en hun zin brengen? Sinds de start van ZIJN VOL ZIN in 2014 hoor ik de stem van mijn intuïtie glashelder in mijn binnenste.

Het luisteren naar deze stem heeft me veel en ver gebracht. Ik luisterde en opnieuw verstond ik helder de opbouw voor een meditatie met zeven stappen. Eerst was ik nog sceptisch (ik heb het niet zo op stappenplannen :-)) maar ik ben gaan oefenen. De opbouw werd me steeds logischer en kloppender,  mensen reageerden enthousiast.

De zeven stappen vormen de basis van het model van zinleving, dat een logische opbouw heeft van gronden in je eigen verlangen, naar genieten in het samenzijn met anderen.

Je ZIN is

 • een kompas die je helpt bij het keuzes maken
 • een motor die je van nieuwe energie voorziet
 • een verbinder voor liefdevolle relaties
 • een vertolker van je ware aard
 • een bron van altijd-vernieuwende vreugde
 • een fundering in jezelf waarop je kunt bouwen
 • een doel in je leven, je levensvervulling
Dank je wel voor je betrokken begeleiding om mijn zielsmissie in een krachtige essentie te vatten. Ik ben je heel dankbaar voor je invoelende en afgestemde begeleiding.
Larissa

medewerker welzijnsorganisatie

De zeven stappen van zinleving

De kracht van ZINLEVING is de focus vinden in jezelf,  zonder dat het navelstaarderig of verleden-herkauwen wordt. 

ZINLEVING richt zich op wat je NU en HIER aan plezier, voldoening en zingeving kunt ervaren, alleen en met elkaar. Dat geeft namelijk hernieuwde energie waarmee je je problemen wel aankan. Zinleving spoort je aan te gaan doen waarvoor je hier op aarde bent. 

In het 7-stappen model van ZINLEVING, doorloop je op een logische en heldere manier de weg van verlangen naar realisatie. Dat is zingeving anno nu.

Je ZIN kun je letterlijk vangen in 1 zin, als een mantra die jouw diepgewortelde wensen voor dit leven beschrijft. Met die zin op zak, wordt je leven helderer en eenvoudiger. 

 GRONDEN

Gronden helpt je vertragen, je zintuigen gebruiken, het contact met de Aarde te herstellen. Je activeert de verbinding met wat voor jou belangrijk is. Doordat je meer steun zoekt en vindt in je zelf, ga je krachtiger staan. Je onderzoekt je zielsverlangens, erkent je kernwaarden. Op een dieper niveau leer je te voelen waar je zin in hebt zodat je keuzes kunt maken vanuit gewortelde wilskracht.

ZUIVEREN

Zuiveren ondersteunt je bij het regelmatig schoonmaken van je energiehuishouding waardoor je oude overbodige zaken kunt laten gaan en je meer kunt richten op waar je voor wilt gaan.  Je leert hoe je de energie uit emoties voor je kunt laten werken ipv tegen je, zodat je kwetsbaarheid een kracht wordt en je keuzes kunt maken vanuit zuivere intuïtie. 

ONTSPANNEN

Ontspannen brengt je lichaam in een herstelbaar evenwicht, je leert je te ontdoen en weerbaar maken voor spanning. Kun je moeiteloosheid ervaren in je dagelijkse bezigheden, kun je flink actief zijn, zonder gespannen te worden? Kan ontspanning ook doordringen in je verwachtingen, relaties, deadlines? Ontwikkel de vaardigheid keuzes te maken vanuit ontspanning. 

RUIMTE INNEMEN

Ruimte innemen is absoluut positief. Mag jouw zin en jouw visie ruimte krijgen in je leven? Geven en ontvangen zijn allebei doortrokken van dezelfde ademhaling en dus even belangrijk. Ga jij vaak over een grens, hoe kun je de grens weten zonder eroverheen te moeten gaan? Kun je meer eenvoud brengen in je leven en in je centrum blijven? Hoe bewandel je de middenweg zonder dat het saai wordt? Maak jij keuzes doordat je het scala aan mogelijkheden doorziet?

IK-BEVRIJDEN

IK-bevrijden gaat over het doorzien en doorbreken van negatieve en belemmerende ideeën en overtuigingen over jezelf. Je hebt net als iedereen donkere kanten, kun je dat accepteren? Welke overtuigingen belemmeren je telkens weer? Als je meer gaat doen waar je zin in hebt, kom je ze onherroepelijk tegen. Kun je je stem laten horen en jezelf bevrijden van een te krappe identiteit? Kun je keuzes maken vanuit vrijheid van denken, voelen en willen?

VERBINDEN

Verbinden gaat over het contact met anderen vanuit jouw waarden, behoeften en zin. Waarin versterk je elkaar, wat heb je van anderen nodig? Kun je woorden geven aan wat er leeft in je hart? Kun je compassie ervaren voor jouw doelen en die van anderen? Soms zit je verstrengeld met een ander en halen jullie elkaar naar beneden, kun je dit veranderen of zul je mogen accepteren? Wauh, deze stap gaat over keuzes maken vanuit je hart!

ZINVOL SAMENZIJN

Samen-zijn, dat is waar het uiteindelijk om draait. Dankzij de vorige stappen weet je meer wat je zin is, en hoe je daar ruimte voor neemt en anderen bij betrekt, nu is het tijd om te ervaren hoe het is om all-een maar te ZIJN. Ik ben, jij bent, wij zijn! Kun je meer gaan zoenen met het leven en betekenis geven met jouw activiteiten? Wij hebben de Aarde nodig, maar de Aarde ons ook? Kun je doen en zijn meer laten samenvallen en keuzes maken vanuit deze eenheid-in-verbondenheid?

“Als je meer je zin gaat leven, sta je met beide benen in de werkelijkheid terwijl je toch je dromen realiseert!

Een voorbeeld: dit is mijn werkplek 3.0. Lekker buiten in de zon, omgeven door bos en rust, doe ik waar ik zin in heb. Hier ben ik begonnen aan mijn eerste boek: ‘boundless being’, in het Nederlands ‘grenzeloos jezelf zijn’. Een eeuwenoud verhaal over loslaten en opnieuw geboren worden.
Uit de grond van mijn hart zeg ik: “ZIN is het nieuwe ZIJN!” En “Iedere dag kun je zoenen met het leven. Doen en zijn samen laten vallen zodat je jezelf als één geheel ervaart.”

Laura

Ieder leven heeft van zichzelf zin

Waarom zinleving? Achtergrond uit wetenschap

Waarom zinleving zo belangrijk is voor ons als mens en waarom geluk vinden niet afdoende is.

Zinvolle activiteiten leiden uiteindelijk tot een diepere vorm van welbevinden dan alleen het zoeken naar geluk. Dat blijkt uit een aantal recente studies, waarvan deze een mooi voorbeeld is. 

Onderzoekers Veronika Huta en Richard Ryan gaven in 2010 een groep studenten de opdracht om zin of geluk na te jagen voor een periode van 10 dagen door op z’n minst één ding per dag te doen dat hun een geluksgevoel of zin/betekenis gaf. Aan het einde van de dag vertelden de deelnemers welke activiteiten ze hadden gekozen.

Studenten die zich hadden gericht op zin rapporteerden dingen zoals het vergeven van een vriend, studeren, nadenken over de waarde waarvoor je staat in een ander opvrolijken. Degenen die geluk nastreefden noemden activiteiten zoals uitslapen, ontspannen met een game, winkelen of snoepen. Nadat de studie was afgerond hadden de onderzoekers een gesprek met de participanten om te zien hoe het onderzoek een welbevinden hoop invloed. Ze ontdekten dat studenten die geluk nastreefden direct na afloop van het experiment meer positieve gevoelens hadden en minder negatieve. Maar drie maanden later was die piek ervaring verdwenen. De tweede groep studenten-degenen die zich hadden gericht op zinvolle leven-voelden zich direct na het experiment niet echt gelukkiger, hoewel ze vonden dat zijn leven zinvolle was geworden. Maar drie maanden na het experiment was dat heel anders. De studenten die zich hadden gericht op zinvolle activiteiten zeiden dat ze zich verrijkt voelden, geïnspireerd een deel van iets wat groter was dan henzelf. Ze hadden ook minder last van negatieve stemmingen. Dit lijkt erop te wijzen dat streven naar zin op lange termijn de psychische gezondheid ten goede komt.

In de methodiek van zinleving bouw ik verder op de vier pijlers van zingeving die onder andere gelegd zijn door psychologe Esfahani Smith.

 1. Erbij horen, onderdeel uitmaken van een gemeenschap
 2. Een doel hebben, een visie nastreven
 3. Verhalen vertellen, zelfreflectie en coherentie in je leven
 4. Transcendente ervaringen meemaken

In al mijn activiteiten, of dat nou in een groep of individueel is, komen deze vier pijlers terug. 

Als je deze pijlers op een praktische manier in je leven integreert, krijg je zelf een leven met plezier en voldoening, maar je geeft ook betekenis en waarde aan het leven van anderen. Hoe mooi is dat?

Voorbeelden van zingeving uit de praktijk

Deze voorbeelden zijn geïnspireerd op de mensen die een plek vinden in mijn praktijk.
Ik hoop je ermee inzicht te geven in waarvoor je terecht kunt.

Een man die zijn werkende leven heeft gewijd aan zijn beroep, loopt bij de laatste werkgever vast. Hij vindt zijn vak leuk, maar kan niet landen in zijn werk. Het contact met de leidinggevende verloopt stroef. Het lichaam houdt spanning vast, er is grote behoefte naar bevestiging die niet ingewilligd kan worden. Hij weet niet meer wat hij wil en of hij zichzelf en zijn gevoeligheid kan vertrouwen. We beginnen met lichaamsgericht werk, eerst ervoor zorgen dat de spanning een uitweg weet. Er volgen gesprekken, een lange sessie om de hunkering naar goedkeuring uit het onderbewustzijn naar het bewust-zijn te halen. We eindigen met het leren vertalen van zin naar realiteit met meditaties. 

“Ik voel me telkens licht als ik wegga, en het effect houdt steeds langer aan.”

Een jonge vrouw komt met een verhaal van een trauma. Na het eerst weggestopt te hebben, begint haar lichaam na een paar jaar toch zware tekenen van stress te geven. Er ontstaat bij vlagen uitval. Bij de geestelijke gezondheidszorg kan ze haar draai niet meteen vinden, en ze komt bij mij terecht. We spreken een vast traject af, met driemaal een evaluatie. Na een aantal sessies is de toegang tot de moeilijke ervaring van haar trauma hersteld en vanuit ontwaakt bewust-zijn geeft ze dit een plek. De diepgaande lichaamsgerichte therapie, de geleide meditaties, oefeningen om haar grenzen aan te geven werken goed. We vervolgen nog met dansen om zich weer vrij te voelen, haar stem gebruiken om duidelijk te maken wat voor haar belangrijk is. De lichamelijke reacties worden steeds minder, waarna ze toch EMDR kan ondergaan. Toen sloeg het wel aan. Een jaar later is ze een heel ander mens, vrolijk, zelfbewust, uitgaand en krachtig in zichzelf.

Een vrouw van middelbare leeftijd is helemaal vastlopen in haar werk. Ze voelt zich gestresst, down, hyper en richtingloos. We besluiten niet te graven in haar verleden (ik vind dat behoorlijk zinloos namelijk), maar wel in weten wat je hier & nu wilt realiseren. Zeven maanden heeft het traject geduurd, lichaamswerk, bosbezinning, meditatie, beperkende overtuigingen. Wat goed aansluit is het onderbewustzijn de situaties uit je verleden tonen die NU beperkend voor je doorwerken. En die herschrijf je in het bewust-zijn van NU.

We zijn beide verbaasd over de snelle veranderingen. Ook de praktijkondersteuner die haar begeleidt, is lovend over de veranderingen. De vrouw heeft inmiddels een plan van aanpak voor de toekomst, kijkt met voldoening naar haar leven en heeft weer richting en een bodem onder haar bestaan. “Je hebt me thuis gebracht in mijzelf.”

Een vrouw van begin vijftig is klaar voor de volgende stap. Ze heeft al heel wat cursussen en workshops gevolgd bij allerlei therapeuten en centra om dichter bij zichzelf te zijn, om de pijn uit jeugdervaringen te kunnen plaatsen en een gezonde verbinding te maken met haar eigen hart.

Eindelijk is ze op het punt dat ze zichzelf helemaal omarmd heeft. Maar er mist iets. Doet ze dit allemaal voor zichzelf? Is dit pad alleen maar voor haar zelf geweest? Wat is haar binding met de wereld om haar heen?

Wat is haar zielsmissie? Met die vraag gaan we 2,5 uur het bos in om haar ZIN te vinden. Met een prachtige zielsmissie verlaten we het bos,  een stralende blik in haar ogen: Ik ben hier om te stralen!

Een jonge man kampt met paniekaanvallen. Hij heeft angst voor falen, voor de toekomst. Als de angst binnenkomt, voelt het alsof het allemaal niet meer goed komt. Het verlamt zijn gezonde blik en overheerst alles. Hij kan niet meer nadenken over wat wel goed is.

We spreken af dat hij het zelfzorg traject ingaat vanwege de mogelijkheid dat we contact hebben om momenten dat het hem uitkomt. Dat helpt. Alleen al het idee dat er iemand is die meedenkt, rustig blijft, aandacht heeft op de paniekmomenten heeft effect.
We doen afhankelijk waar hij mee komt, geleide meditaties, zuivering van zijn onbewuste patronen, focus op dingen doen met zin. De samenwerking verloopt zo goed, dat hij binnen een paar sessies alweer vrij is van paniekaanvallen. 

Een vrouw van begin dertig heeft haar eigen werk gecreëerd. Daar vond ze altijd veel plezier en voldoening. Tot het moment dat ze vastloopt op alles wat ze om zich heen heeft gebouwd aan structuur, afspraken en werkvormen. Alles voelt ineens zinloos. De fut en sprankeling is eruit. 

We zijn vier maanden full speed aan de slag gegaan, met het plezier, zin en sprankeling terugbrengen plus alle obstakels uit de weg ruimen. Toen liep ze weer met een grote glimlach rond. Daarna zijn we op rustiger basis blijven werken aan structuur inbouwen, rust vinden en nemen, zelfvertrouwen opkrikken. Ze geniet van ieder gesprek, wil zich ontzettend graag blijven ont-wikkelen en vind telkens weer aanknopingspunten om met zichzelf verder te komen. 

Hoe pas ik zinleving toe in mijn leven?

Herken je jezelf in één of meerdere van deze ZINnen? Dan is het zeker ZINvol om eens voor de gratis realitycheck te komen. 

Ik voel me vaker eenzaam
Ik raak in de war van alle keuzes
Ik ben regelmatig teleurgesteld in mezelf
Ik voel me afhankelijk van anderen voor mijn geluk
Ik vind duurzame relaties aangaan lastig
Ik voel mezelf niet heel en compleet
Ik weet niet meer zo goed wie ik ben
Ik vind verandering eng
Ik heb best veel oordelen over mezelf en anderen
Ik ben best ontevreden met mezelf
Ik weet niet zo goed wat ik waard ben
Ik weet niet of ik hier wel thuishoor
Ik kan het toch niet
Ik zoek te vaak bevestiging van anderen
Ik weet niet meer wat ik zelf leuk vind
Ik zou zo graag mijn eigen pad (her)kennen
Mijn gedachtes gaan alle kanten op
Ik ervaar misschien wel constant stress in mijn hart
Ik mis een belangrijk deel van mezelf
Ik houd te veel vast aan het oude en de controle.

 

Ontvang gratis de 50 (ON)ZINNEN

We kennen ze allemaal, die nare stemmetjes in ons hoofd die ons beperken. Vul je gegevens in en ontvang de 50 ZINVOLLE affirmaties op die je oude ONZINNIGE overtuigingen overbodig maken.

* indicates required
zinleving
X
X