Holding space en een luisterend oor

“Wat ik altijd gewild heb, maar waarin ik steeds gehinderd werd op de een of andere manier, is mensen aanhoren met hun problemen, niet met de pretentie ze ervan af te helpen, maar gewoon er te zijn, als een luisterend oor.” Woorden uit een brief van mijn zus aan een dominee, die ik een paar dagen geleden van mijn ouders ontving. Mijn zus die in haar 23e levensjaar besloot een einde te maken aan haar leven.

 

Dat het leven persoonlijk raakt hoef ik jou niet te zeggen, je bent niet voor niets geabonneerd op deze nieuwsbrief. Mij heeft het leven enorm geraakt toen mijn enige zus voor mij totaal onverwacht uit het leven stapte. Ik had het niet zien aankomen. Een maand terug heb ik met vrienden en familie haar 50e verjaardag gevierd. Dat was een heel bijzonder en fijn samen-zijn, in de bosklooster tent.

 

Opnieuw onverwacht ging ik in de dagen erna onderuit. Alsof alles weer open lag, de wond, het verlies én de zoektocht naar zin. De vraag die mijn zus stelde en er geen antwoord op vond, kan ik nog wel stellen. Waarom ben ik op aarde? Wat kom ik hier doen? Ik ben bijna 10 jaar terug met zijn vol zin begonnen als een roeping, ik voelde me geroepen om te gaan mediteren met mensen en te ervaren wat daarin voor prachtigs en levendigs kon ontstaan. Wat bewustzijnsgroei voor je kan betekenen, wat liefdevolle aandacht met je doet. Hoeveel vrede en vervulling te vinden is in het met meer zin gaan leven. En hoe dat doorwerkt in je relaties, met jezelf, anderen en de aarde. Allemaal “ontdekkingen” die ik probeerde aan te gaan en door te geven. Aan wie er voor open stond en wie mee kon doen.

 

Vanuit het gezichtspunt dat ik opnieuw op een leeg terrein in mijn hart sta, zie ik plots wat er nog ontbrak aan het rijtje. Altijd probeerde ik nog te helpen, te stutten, oplossingen aan te reiken. En ja dat is ook nodig, maar wat er misschien nog meer kan ontstaan is “holding space” ofwel een ruim luisterend oor bieden. Iemand die diep kan luisteren, zonder oordeel, zonder eigen agenda. Iemand die volledig kan zijn vol zin en meer niet. Dankzij het hoeden van deze innerlijke ruimte waarin vrij verteld kan worden, waar oordeelloos geluisterd wordt, kan iets wakker worden in jou, een roeping, een idee, een oude droom, een gemis, een wens, kortom iets dat je leven onbedoeld veel zin geeft, zomaar, omdat het leven doordrenkt is van zin (alleen kunnen we daar behoorlijk mee uit contact raken). 

 

Die persoon wil ik worden. Dat luisterende oor wil ik zijn. Die spaceholder zou ik graag zijn. Voor jou en voor iedereen die behoefte heeft om gehoord en gezien te worden. Door delen van je levensverhaal te vertellen en daarin een rode draad te ontwarren voelt je leven van meer betekenis en daarmee van meer waarde. Dat is uit onderzoek gebleken (Esfahani Smith). Omdat ik uit eigen ervaring heb gezien wat onderwaardering, betekenisloosheid, een gevoel van richtingloosheid met je kan doen, open ik mijn oren en luister.

Wil je gehoord worden? Wil je jezelf weer voelen? Check hier de holding space sessie

Omdat december al een dure maand is, laat ik de bijdrage voor mijn luisterende oor in deze maand aan jou over. Normaal vraag ik een euro per minuut werk (omdat dit volgens mijn berekening een tarief oplevert waar ik alle kosten van kan betalen). Maar ik laat voor deze afspraken even los. Zodat er even minder drempel is, voor wie het misschien het hardste nodig heeft.

 

Een luisterende groet,

Laura

 

 

holding space een luisterend oor coaching in wageningen