Ga zitten en maak het jezelf prettig. Voel je lichaam als een natuurlijk vertrekpunt voor het maken van een reis. Je billen rusten op de grond, een kussen of een stoel. Je voeten rusten en worden gesteund door de aarde onder je. Je buik, je schouders, je armen kunnen ontspannen en weten zich gesteund door de kracht in je ruggengraat. Strek je rug daarom nog eens extra uit en haal een paar keer adem. Laat de adem steeds dieper in je lichaam doordringen. Sta toe dat spanning, onrust of pijn die in je lichaam vastzit, met de uitademing  mee “naar buiten” kan.

Neem gerust de tijd voor dit landen in jezelf.

Doe dan je ogen dicht en vraag aan je onderbewustzijn of het je wil laten zien op welk keuze kruispunt jij je bevindt. Doe dan even helemaal niets en sta toe dat een beeld zich kan vormen.

Hoe ziet dat kruispunt eruit? Besteed genoeg tijd om te zien hoe jouw kruispunt eruit ziet. Een aantal voorbeeldvragen: hoeveel wegen komen er op jouw kruispunt bij elkaar? Is het een T-splitsing, een driesprong of komen er meerdere wegen op uit? Hoe zien deze wegen eruit? Zijn ze allemaal hetzelfde? Wat maakt ze anders? Is de weg recht, met bochten, lang, kort, breed, smal, geasfalteerd of meer als een zandpad. In welke omgeving ligt je kruispunt? Is de omgeving bij de wegen hetzelfde? Wat maakt ze verschillend? Is er aanwezigheid van anderen of verkeer? Zie je het einde van de weg? Gaat de weg ergens heen? Wat kom je onderweg tegen als je de weg zou nemen?

Als het beeld van jouw kruispunt helder genoeg is, vraag dan aan je onderbewustzijn of het je wilt laten zien welke weg voor jou open is en waar deze weg naar toe gaat. Probeer maar of je de weg kan nemen. Als dat nog niet kan, wie of wat staat er dan “in de weg”?

Dit soort geleide meditaties helpen je om helder te krijgen wat er gaande is in jou. De beelden ondersteunen je in het begrijpen van hoe jij jouw situatie beleefd. De metaforen die je voorgespiegeld krijgt uit je onderbewustzijn laten je zien met welke innerlijke overtuigingen je stoeit. Door ze gelijkwaardig te behandelen in het verloop van de meditatie, geef je jezelf de kans om op een dieper niveau je keuze te gaan onderbouwen.

Je kunt nog verder gaan door contact te maken met dat wat in de weg staat en te vragen wat er nodig is. Dat kan echter lastig zijn in je eentje, omdat het regelmatig gaat over oude, dieperliggende overtuigingen die niet zomaar loskomen. Dat vergt oefening. Of een begeleider die de juiste vragen stelt en je erbij houdt.

Ik doe dit soort meditaties regelmatig met mensen in mijn sessies, het verheldert en ruimt gelijk op. Interesse? Maak gerust eens een afspraak.