Natuur retraite in de Ardennen

Natuurlijk bewustzijn

Ga met ons mee op deze bijzonder natuur retraite in de Ardennen, een unieke beleving voor wie van rust én een beetje avontuur houdt. Tijdens deze retraite leef je gedurende een weekend of week in het boskampement van Sophie in de magische bossen van de Ardennen. Je ontwaakt in je natuurlijke zelf!

Verbind diepgaand met de natuur in en rondom jou. Je slaapt met de anderen uit de groep buiten in het bos, uiteraard in een tent of overdekte hangmat. Je verkent outdoor meditatie, yoga en maakt diepgaand contact met de natuur rondom je. We doen verschillende oefeningen om de verbinding met de natuur in je en buiten je levendiger en dieper te maken: denk aan  begeleide meditaties, tekenen, stilte wandelingen en natuurrituelen. We koken wanneer mogelijk op vuur.

Je komt helemaal tot rust, los van je telefoon en volledig off grid, gaat uitgebreid in verbinding met jezelf en je eigen Wilde Natuur.

Elke dag ontdek je nieuwe plekjes in de bosrijke omgeving en soms trek je er op uit voor een dagtocht op een prachtige locatie in de buurt. Met jezelf en elkaar samenzijn in de natuur staat in deze retraite centraal en werkt zeer voedend voor je ziel. We ondersteunen elkaar in de eenvoudige alledaagse taken. Ook deze worden deel van onze meditatie beoefening.

Let op: afhankelijk van de deelnemers wordt deze retraite in het Nederlands of ook gedeeltelijk in het Engels gegeven.

Natuur retraite in de Ardennen

Een rustige dagopbouw

We beginnen de dag in stilte met bezinning, meditatie en yoga op onze bosplek. Daarna ontbijten we samen. Elk van de deelnemers en begeleiding neemt ieder dag een taakje op in het kamp in de ochtend of ‘s avonds: hout sprokkelen, water halen, vuur maken, koken, afwassen..

Na het ontbijt houden we een deel cirkel, waarna we ofwel vertrekken voor een dagtocht of de bossen in de omgeving verkennen. Soms vertrek je met een vraag of een bezinning in stilte, soms in gesprek of met een specifieke opdracht of oefening om dieper met je eigen Wilde Natuur te verbinden. Tussendoor stoppen we af en toe voor een pauze op een mooie plek en om iets te snacken.

Tegen de middag houden we een langere stop om te lunchen en daarna volgt een sessie natuur teachings. Tegen de latere namiddag keren we opnieuw naar het kamp, waarna we gezellig samen koken en eten bij het kampvuur. De avonden zijn meestal vrij, maar af en toe houden we ook een ceremonie bij het vuur.

 

Een weekend of week middenin het bos!

Dag 1

[
15:30 Aankomst
[
16:30 Welkom
[
18:30 Avondeten
[
19:30 Vrije avond

Dag 2 of
Dag 2 t/m 5

[
8:00 Stilte meditatie en yoga
[
9:15 Ontbijt
[
10:00 Dagprogramma

wandelen, oefeningen om met de natuur te verbinden, activiteiten, solo tijd

[
12:30 Lunch

met natuur teachings

[
13:00 Dagprogramma

wandelen, oefeningen om met de natuur te verbinden, activiteiten, solo tijd

[
16:00 Terugkeer naar kamp
[
19:00 Avondeten
[
20:00 Vrije avond

rond het kampvuur

Dag 3 of
Dag 6

[
7:30 Stilte meditatie en yoga
[
8:30 Ontbijt
[
10:00 Integratie en laatste deel-cirkel
[
11:30 Rust en kamp opruimen
[
12:30 Lunch
[
13:00 Terugwandeling naar Chamai
[
15:00 Opruimen en afscheid

Natuur retraite in de Ardennen

Wat je mag verwachten

Tijdens de Natuurlijke Bewustzijn retraite overnacht je 2 of 5 nachten in het boskampement van Chamai in het pittoreske dorpje Hodister, in de nabije omgeving van de Ourthevallei. Er is een gemeenschappelijke shelter voor het mediteren, koken en bijeenkomen in gemeenschap. Er is een composttoilet en eenvoudige douche. Je slaapt in je eigen hangmat of tentje rondom de centrale plaats in het bos. Wij kunnen je een hangmat met dekzeil lenen. De bepakking wordt met de jeep naar het bos gereden. 

Ben je enigszins avontuurlijk aangelegd dan is deze retraite of ZINreis echt wat voor jou! Een unieke kans om samen te zijn in het bos en daardoor diep bij jezelf thuis te komen.

de 7 stappen van zinleving
stilte en verbinding met de natuur
wijsheid uit inheemse tradities
persoonlijke aandacht
ruimte om te delen
praktische toepassingen uit de bushcraft

Wij bieden je

Een magische plek om te verbinden met je natuurlijke bewustzijn

  • en weer te voelen wat goed voor je is
  • aandacht voor acceptatie, zelfliefde en de zin in je leven
  • meditatie, yoga, reflectie, zelfcompassie en tijd voor jezelf
  • natuurverbindings oefeningen waardoor je blijvend contact krijgt met je natuurlijke zelf
  • technieken om buiten te kunnen leven.
solotijd in de natuur stilte retraite in de natuur zijn vol zin

Een bijzonder & unieke ervaring!

Voor 475,- € geniet je van

2 overnachtingen in het bos

in je eigen tent of hangmat

Kleine groep

maximaal 10 deelnemers

Persoonlijke aandacht

en persoonlijk reflectiegesprek indien gewenst

Bijzonder buiten ontbijt, lunch en avondeten

vegetarisch/veganistisch. We houden ook rekening met individuele voedingswensen

Begeleide sessies

met meditaties, yoga, natuurverbindingsoefeningen, stiltewandeling en lering over de 4 elementen

Kampvuur en samen-zijn in de natuur

met ruimte om te delen

Voor 695,- € geniet je van

1 overnachting in oude Pastorie in het pittoreske dorpje Hodister in België

op de eerste dag, in een gedeelde kamer

4 overnachtingen in het bos

in je eigen tent of hangmat

Kleine groep

maximaal 10 deelnemers

Persoonlijke aandacht

en persoonlijk reflectiegesprek indien gewenst

Bijzonder ontbijt, lunch en avondeten

vegetarisch/veganistisch. We houden ook rekening met individuele voedingswensen

Begeleide sessies

met meditaties, yoga, natuurverbindings oefeningen, stiltewandelingen, kennis over de natuur, ceremonies rond de 4 elementen en over hoe met meer zin te leven

Gezelligheid en verbinding rond het kampvuur

met ruimte om te delen, kletsen, verdieoen, uitwisselen, voelen en kwetsbaar mogen zijn

Nu boeken

Kies je gewenste datum en boek meteen het beste cadeau voor jezelf – tijd om je te verbinden met jouw natuur!

Geen activiteiten

Lieve woorden

Over onze andere natuur retraites 

Een transformerende en diepgaande ervaring

Deze retraite is een echte aanrader. Door de aanpak van Sophie en Laura kom je heel dicht bij jezelf, in diepe connectie met het grotere geheel. Het intens connecteren met je lichaam, met de natuur en de elementen maken er een magische tijd van. Wat is het heerlijk om tijdloos te leven, één met de natuur. – Mieke M.

 

Terug naar de natuur en naar jezelf

Een groep waarin (h)erkenning, stilte, plezier en verdriet ruimte kreeg. De manier waarop natuur overal werd geïntegreerd was erg fijn. De nacht slapen in de natuur en hiken langs de hoge rotswanden met het meer als uitzicht waren mijn hoogtepunten. – Shirley K.

Achtergrond van het model van zinleving is

Zinvolle activiteiten leiden tot een diepere vorm van welbevinden dan alleen het zoeken naar geluk

Waarom zinleving zo belangrijk is voor ons als mens en waarom geluk vinden niet afdoende is.

Zinvolle activiteiten leiden uiteindelijk tot een diepere vorm van welbevinden dan alleen het zoeken naar geluk. Dat blijkt uit een aantal recente studies, waarvan deze een mooi voorbeeld is.

Onderzoekers Veronika Huta en Richard Ryan gaven in 2010 een groep studenten de opdracht om zin of geluk na te jagen voor een periode van 10 dagen door op z’n minst één ding per dag te doen dat hun een geluksgevoel of zin/betekenis gaf. Aan het einde van de dag vertelden de deelnemers welke activiteiten ze hadden gekozen.

Studenten die zich hadden gericht op zin rapporteerden dingen zoals het vergeven van een vriend, studeren, nadenken over de waarde waarvoor je staat in een ander opvrolijken. Degenen die geluk nastreefden noemden activiteiten zoals uitslapen, ontspannen met een game, winkelen of snoepen. Nadat de studie was afgerond hadden de onderzoekers een gesprek met de participanten om te zien hoe het onderzoek een welbevinden hoop invloed. Ze ontdekten dat studenten die geluk nastreefden direct na afloop van het experiment meer positieve gevoelens hadden en minder negatieve. Maar drie maanden later was die piek ervaring verdwenen. De tweede groep studenten-degenen die zich hadden gericht op zinvolle leven-voelden zich direct na het experiment niet echt gelukkiger, hoewel ze vonden dat zijn leven zinvolle was geworden. Maar drie maanden na het experiment was dat heel anders. De studenten die zich hadden gericht op zinvolle activiteiten zeiden dat ze zich verrijkt voelden, geïnspireerd een deel van iets wat groter was dan henzelf. Ze hadden ook minder last van negatieve stemmingen. Dit lijkt erop te wijzen dat streven naar zin op lange termijn de psychische gezondheid ten goede komt.

In de methodiek van zinleving bouw ik verder ook op de vier pijlers van zingeving die onder andere gelegd zijn door psychologe Esfahani Smith.

  1. Erbij horen, onderdeel uitmaken van een gemeenschap
  2. Een doel hebben, een visie nastreven
  3. Verhalen vertellen, zelfreflectie en coherentie in je leven
  4. Coherente en transcendente ervaringen meemaken

Zo zijn de zeven stappen van zinleving ingebed in werkzaam kader, met als doel een leven vol plezier en voldoening, maar ook een leven waarin je betekenis en waarde geeft aan het leven van anderen. Hoe mooi is dat?

laura jonker zeven stappen van zinleving

Over grondlegger en begeleider

Hoi, ik ben Laura

Toen ik in 2017 in mijn donkere meditatie ruimte ging zitten met de vraag hoe ik anderen meer bij hun zin kon brengen, kwamen aan het eind van m'n meditatie zeven stappen zo mijn bewustzijn binnenrollen. Eerst ervoer ik vooral weerstand, want ik houd niet van zo modellen. Ik heb me er echter toch aan gewaagd. Tot mijn grote verbazing bleek het een logisch geheel en het werkte goed om bij mijn eigen zin te komen en blijven.

Ik ben het daarna gaan toepassen in de retraites en coaching die ik gaf. En wat bleek: De zeven stappen vormen een heldere en werkzame basis om meer in contact te komen én blijven met dat wat werkelijk belangrijk is voor jou. Het model van zinleving biedt je een opbouw van gronden in je eigen verlangen, naar genieten in het samenzijn met anderen. Het is ontstaan vanuit mijn eigen zoektocht als mens, als moeder, als geliefde, als wetenschapper, als yogini, en als dochter en zus. 

Inmiddels biedt het de basis voor al onze retraites in de natuur, de iefdevolle coaching naar zelfzorg, onze cursus voor meer zin in je leven en de halfjaartraining Mijn volgende stap.

 Wil je meer lezen over mijn achtergrond? of Wil je een deel van mijn verhaal lezen?

 

En ik ben Sophie

Ik ben een geliefde van de wilde Natuur - van binnen en van buiten. Al vele jaren beoefen ik Zen meditatie in de Koreaanse traditie en heb verschillende inwijdingen ontvangen in
Druidisme en Keltisch Sjamanisme van eigen bodem.

Regelmatig wandel ik pelgrimsroutes in de Ardennen, waar ik mijn meest diepgaande inzichten mag verwerven in mijn eigen leven.

Ik groeide op in de bossen van de Belgische Ardennen, waar ik als kind al een sterke band met het land van mijn voorouders koesterde. Na het zwerven door wilde plekken in de steden, verhuisde ik terug naar mijn voorouderlijk dorp om Chamai op te richten, een retraite centrum waar ik retraites in en met de natuur begeleidt voor groepen en individuen.