Natuur retraite in de Ardennen

Wild en bewust

Wil je weer bij je gevoel komen en liefdevol zijn voor jezelf? Is het tijd om een diepgaand positieve stap te zetten in jouw ontwikkeling?

Verbind tijdens deze 4 dagen met je natuurlijke zelf. Tijdens deze retreat combineer je yoga en mediatie met sjamanistische rituelen voor water, vuur, aarde en lucht. We nemen je mee op een helende, relaxte en energiegevende reis naar prachtige locaties in het wild.

Geniet van een stille retreat op een schitterende plek in het bos bij de Belgische Ardennen. Dompel jezelf onder in een programma met meditatie, yoga, zelfmassage, een vuur-ritueel, een zuiverings ritueel bij een natuurlijke bron en magische stiltewandelingen.

Let op: de retreat wordt in het Engels en/of Nederlands gegeven, dit is afhankelijk van de deelnemers.

Natuur retraite in de Ardennen

Een rustige dagopbouw

Wandelen door het bos

Yoga & meditatie

Tijd voor jezelf

Rustige live muziek

Gezonde voeding

Delen bij het vuur

Donderdag

element: aarde

[
15:30 Aankomst
[
16:30 Inleiding tot de "7 stappen van zinleving''
[
18:30 Avondeten
[
Avondceremonie aarde en stiltewandeling

Vrijdag

Element: lucht

[
8:00 Ochtend yoga en meditatie
[
9:15 Ontbijt
[
11:00 Excursie naar Le Herou (wild gebied).

Ceremonie om los te laten en over te geven, ook solo tijd in de natuur

[
13:00 Lunch in de natuur
[
Vrije tijd of persoonlijke coaching
[
18:30 Avondeten
[
19:30 Meditatief samen-zijn

Zaterdag

Element: water

[
8:00 Ochtend yoga en meditatie
[
9:15 Ontbijt
[
11:00 Stiltewandeling naar een waterput

Waterceremonie om te reinigen en te zuiveren

[
13:00 Lunch en zwemmen in de Ourthe
[
Vrije tijd of persoonlijke coaching
[
18:30 Avondeten
[
19:30 Stiltewandeling in het bos

Zondag

Element: Vuur

[
8:00 Ochtend yoga en meditatie
[
9:15 Ontbijt
[
11:00 Stiltewandeling en solo tijd in de natuur
[
13:00 Lunch en vuurceremonie

om te transformoeren en te verbinden

[
14:00 Afsluiten
[
15:00 Afscheid

Natuur retraite in de Ardennen

Wat je mag verwachten

Een retraite op een schitterende plek in de Ardennen, in een oude Pastorie. De eigenaresse van de oude Pastorie knapt het oude familiebezit op en heeft er een natuurrijk retreatcentrum van gemaakt. Ze ‘bezit’ ook bos in de omgeving, waardoor je op ongerepte plekken komt, waar je zelfs een nacht buiten kunt slapen.

Je begint de dag in stilte met yoga en meditatie. Met aandacht voor lichaam, gevoelens en gedachten bieden de 7 Stappen van het Zingevend Leven je een duidelijk kader om dichter bij je kern te komen. De elementen om je heen laten je zien wie je bent, wat belangrijk is in je leven, hoe je meer verbinding kunt maken met de zingeving in je leven. Door water, vuur, aarde en lucht krijg je meer verbinding met je natuurlijke zelf en de wereld om je heen. Je slaapt zelfs een nacht buiten in een hangmat (als het weer het toelaat).

de 7 stappen van zinleving
stilte en verbinding met de natuur
persoonlijke aandacht
ruimte om te delen

Wij bieden je

Een plek om stil te zijn, te luisteren naar je harteklop

  • en te verbinden met je natuurlijke zelf
  • aandacht voor acceptatie, zelfliefde en de zin in je leven
  • meditatie, yoga, reflectie, zelfcompassie en tijd voor jezelf
  • een houtgestookte donkere tent als heilige en veilige plek om een diepe inkeer te maken
  • live muziek van hang en harp

Voor 425,- € geniet je van

3 overnachtingen in oude Pastorie in het pittoreske dorpje Hodister in België

van donderdag 15:30 tot zondag 15:30

Overnachten in een gedeelde kamer

of in je eigen tent

Kleine groep

maximaal 12 deelnemers

Persoonlijke aandacht

en persoonlijk reflectiegesprek indien gewenst

Heerlijk ontbijt, lunch en avondeten

vegetarisch/veganistisch. We houden ook rekening met individuele voedingswensen

Begeleide sessies

met meditatie, yoga, stiltewandelingen en ceremonies rond de 4 elementen

Kampvuur

met ruimte om te delen

Privé kamer tegen meerprijs

Nu boeken

Kies je gewenste datum en boek meteen het beste cadeau voor jezelf – tijd!

Geen activiteiten

Lieve woorden

Over de natuur retraite “Wild en bewust”

Een transformerende en diepgaande ervaring

Deze retraite is een echte aanrader. Door de aanpak van Sophie en Laura kom je heel dicht bij jezelf, in diepe connectie met het grotere geheel. Het intens connecteren met je lichaam, met de natuur en de elementen maken er een magische tijd van. Wat is het heerlijk om tijdloos te leven, één met de natuur. – Mieke M.

 

Terug naar de natuur en naar jezelf

Een groep waarin (h)erkenning, stilte, plezier en verdriet ruimte kreeg. De manier waarop natuur overal werd geïntegreerd was erg fijn. De nacht slapen in de natuur en hiken langs de hoge rotswanden met het meer als uitzicht waren mijn hoogtepunten. – Shirley K.

Achtergrond van het model van zinleving is

Zinvolle activiteiten leiden tot een diepere vorm van welbevinden dan alleen het zoeken naar geluk

Waarom zinleving zo belangrijk is voor ons als mens en waarom geluk vinden niet afdoende is.

Zinvolle activiteiten leiden uiteindelijk tot een diepere vorm van welbevinden dan alleen het zoeken naar geluk. Dat blijkt uit een aantal recente studies, waarvan deze een mooi voorbeeld is.

Onderzoekers Veronika Huta en Richard Ryan gaven in 2010 een groep studenten de opdracht om zin of geluk na te jagen voor een periode van 10 dagen door op z’n minst één ding per dag te doen dat hun een geluksgevoel of zin/betekenis gaf. Aan het einde van de dag vertelden de deelnemers welke activiteiten ze hadden gekozen.

Studenten die zich hadden gericht op zin rapporteerden dingen zoals het vergeven van een vriend, studeren, nadenken over de waarde waarvoor je staat in een ander opvrolijken. Degenen die geluk nastreefden noemden activiteiten zoals uitslapen, ontspannen met een game, winkelen of snoepen. Nadat de studie was afgerond hadden de onderzoekers een gesprek met de participanten om te zien hoe het onderzoek een welbevinden hoop invloed. Ze ontdekten dat studenten die geluk nastreefden direct na afloop van het experiment meer positieve gevoelens hadden en minder negatieve. Maar drie maanden later was die piek ervaring verdwenen. De tweede groep studenten-degenen die zich hadden gericht op zinvolle leven-voelden zich direct na het experiment niet echt gelukkiger, hoewel ze vonden dat zijn leven zinvolle was geworden. Maar drie maanden na het experiment was dat heel anders. De studenten die zich hadden gericht op zinvolle activiteiten zeiden dat ze zich verrijkt voelden, geïnspireerd een deel van iets wat groter was dan henzelf. Ze hadden ook minder last van negatieve stemmingen. Dit lijkt erop te wijzen dat streven naar zin op lange termijn de psychische gezondheid ten goede komt.

In de methodiek van zinleving bouw ik verder ook op de vier pijlers van zingeving die onder andere gelegd zijn door psychologe Esfahani Smith.

  1. Erbij horen, onderdeel uitmaken van een gemeenschap
  2. Een doel hebben, een visie nastreven
  3. Verhalen vertellen, zelfreflectie en coherentie in je leven
  4. Coherente en transcendente ervaringen meemaken

Zo zijn de zeven stappen van zinleving ingebed in werkzaam kader, met als doel een leven vol plezier en voldoening, maar ook een leven waarin je betekenis en waarde geeft aan het leven van anderen. Hoe mooi is dat?

laura jonker zeven stappen van zinleving

Over grondlegger en begeleider

Hoi, ik ben Laura

Toen ik in 2017 in mijn donkere meditatie ruimte ging zitten met de vraag hoe ik anderen meer bij hun zin kon brengen, kwamen aan het eind van m'n meditatie zeven stappen zo mijn bewustzijn binnenrollen. Eerst ervoer ik vooral weerstand, want ik houd niet van zo modellen. Ik heb me er echter toch aan gewaagd. Tot mijn grote verbazing bleek het een logisch geheel en het werkte goed om bij mijn eigen zin te komen en blijven.

Ik ben het daarna gaan toepassen in de retraites en coaching die ik gaf. En wat bleek: De zeven stappen vormen een heldere en werkzame basis om meer in contact te komen én blijven met dat wat werkelijk belangrijk is voor jou. Het model van zinleving biedt je een opbouw van gronden in je eigen verlangen, naar genieten in het samenzijn met anderen. Het is ontstaan vanuit mijn eigen zoektocht als mens, als moeder, als geliefde, als wetenschapper, als yogini, en als dochter en zus. 

Inmiddels biedt het de basis voor al onze retraites in de natuur, de iefdevolle coaching naar zelfzorg, onze cursus voor meer zin in je leven en de halfjaartraining Mijn volgende stap.

 Wil je meer lezen over mijn achtergrond? of Wil je een deel van mijn verhaal lezen?

 

En ik ben Sophie

Ik ben een geliefde van de wilde Natuur - van binnen en van buiten. Al vele jaren beoefen ik Zen meditatie in de Koreaanse traditie en heb verschillende inwijdingen ontvangen in
Druidisme en Keltisch Sjamanisme van eigen bodem.

Regelmatig wandel ik pelgrimsroutes in de Ardennen, waar ik mijn meest diepgaande inzichten mag verwerven in mijn eigen leven.

Ik groeide op in de bossen van de Belgische Ardennen, waar ik als kind al een sterke band met het land van mijn voorouders koesterde. Na het zwerven door wilde plekken in de steden, verhuisde ik terug naar mijn voorouderlijk dorp om Chamai op te richten, een retraite centrum waar ik retraites in en met de natuur begeleidt voor groepen en individuen.