Knopen doorhakken en de juiste beslissing maken 

Ben je toe aan een verandering in je leven? Wil je een ingesleten patroon gaan veranderen? Ben je klaar met hoe je iets al jaren deed en wil je nu echt de knoop doorhakken? Begin met gronden in je verlangens, zodat je beslissingen kunt maken die kloppen in jouw leven. Ik geef je een voorbeeld uit mijn praktijk.

Voor gewoontedier mens is knopen doorhakken een van de moeilijkste dingen die er zijn. Want als een patroon eenmaal is ingesleten, is er flink wat werk voor nodig om een nieuw karrenspoor te maken. Bovendien als je nog niet weet waar je nieuwe weg je naar toe brengt, weet je ook niet wat al dat werk je gaat opleveren.

Spirituele groei en innerlijk reizen lijkt op het ontdekken van nieuw ontgonnen land. We zijn als goudzoekers die verlangen naar wijsheid, rijkdom, rust, innerlijke vrede.  Ben jij gegrond in jouw verlangens, dan kun je bergen verzetten! En knopen doorhakken zodat je leven met de stroom mee kan blijven gaan.

Een voorbeeld uit mijn praktijk. Lianne werkt al een heel aantal jaar bij dezelfde werkgever op de financiële administratie. Een jaar terug is het bedrijf warvoor ze werkt overgenomen en heeft ze een paar nieuwe, veel jongere, collega’s erbij. Haar leidinggevende besteedt minder aandacht aan het vormen van een team. Lianne werkt voor haar gevoel nu alleen met haar oudere collega en ze ervaart weinig binding met de nieuwe collega’s. Dat ontneemt haar werkplezier. Het gemis werd een paar weken terug versterkt met frustratie hoe haar leidinggevende een probleem aanpakte. Het verschil van idee en aanpak leidde tot een inzinking waarbij ze haar jaar ingehouden frustratie omzette in een brief waarin ze ook beschrijft wat ze eigenlijk al een jaar lang mist.

Mijn vraag aan haar; wil jij er werkelijk iets aan doen?

Haar ja, betekent ook dat ze een nieuwe weg inslaat. Dat ze gaat verwoorden wat haar niet zint, dat ze initiatief neemt, dat ze zichzelf serieus neemt. En zelfs dat ze een oud stuk eenzaamheid gaat verruilen voor een nieuwer stuk eenzaamheid / onzekerheid. (Als je hier meer over wilt weten, maak dan even een proefafspraak, dit is namelijk een groot obstakel voor velen om verandering ook werkelijk door te voeren.)

Tijdens onze afspraak schrijft ze twee velletjes vol:
Rood met hoe de situatie nu is, haar frustratie.
Groen met wat ze graag zou willen ervaren, haar verlangen.

Ieder verander proces markeert een weg, met een aantal stappen. Het begint met de stap GRONDEN.

Wat ik Lianne mee wil geven is dat ze gaat gronden in haar verlangen. De frustratie, de boosheid en het gemis zijn als een energie boost (niet perse fijn, maar ze laten je zien wat je NIET meer wilt). Echter jezelf hierin ankeren en je eraan verbinden heeft geen enkele zin. Boosheid is als een storm die overwaait, het verandert de hele tijd. Kan opkomen en weer weggaan, onvoorspelbaar, onbetrouwbaar. Wel heel belangrijk, want net als in een storm is er veel energie te vinden in boosheid. Het is dus een katalysator voor verandering.

Boosheid, frustratie, gemis, is geen basis om je verandering op te bouwen. Je verlangen en je zin bieden daarin meer fundament, want het komt uit jezelf en niet uit een reactie van of op een ander.

Ik heb het hier over een authentiek verlangen wat in jou leeft.

Lianne verlangens bleken eigelijk heel simpel: regelmatig bilateraal overleg en af en toe teamoverleg om elkaar ook beter te leren kennen.

Hoe ogenschijnlijk eenvoudig haar verlangen, toch bleek ze een aantal drempels te ervaren om van de rode situatie naar de groene situatie te gaan. We leggen de vellen op de grond en ze gaat erop staan. Een methode die ondersteunend werkt voor mensen die te actief blijven in hun mentale domein / hoofd. Door contact te maken met de signalen van haar lichaam, voelt ze de volgende obstakels opkomen, die je wellicht kunt herkennen uit je eigen situatie:

Twijfel of haar nieuwe collega’s überhaupt wel verbinding willen.
Angst voor de reactie van haar leidinggevende, ze wil immers niet haar plek innemen.
Wil ze wel gezien en gehoord worden, want dat betekent dat ze ook haar mening gaat geven. Wat heeft ze eigenlijk te melden?
Angst dat het verkeerd opgenomen wordt.
Angst dat ze haar oudere collega die het nog moeilijker heeft dan zij, in de steek laat als ze meer verbinding opzoekt met de jongere collega’s.

We bereiden hierna heel praktisch een gesprek voor met haar leidinggevende, waarin ze alle obstakels al een keer doorleeft. Met het doel dat wanneer er ‘figuurlijk modder naar mijn hoofd gegooid wordt, ik dat toch neutraal kan opnemen”.

Ik vertel haar het verhaal van een Japanse Zenmeester die een ernstige aantijging naar zijn hoofd geslingerd kreeg en ontving met de magische woorden:
“Oh, is dat zo?”
Een jaar later werd de aantijging weer teniet gedaan, zijn reactie bleef:
“Oh, is dat zo?”

Knopen doorhakken betekent begrijpen dat je niet door kan gaan op de oude weg, stilstaan op een kruispunt, in het midden gronden in je verlangen, daarna praktisch stappen voorbereiden om de nieuwe weg in te slaan. Dat betekent doorpakken, misschien zelfs bergen verzetten, Maar het betekent ook bereid zijn om de reacties op jouw keuze te ontvangen met een magisch simpel: Ok, ik hoor je.

Wil je zelf een knoop doorhakken, jezelf bevrijden van een lusteloze of zelfs zinloze situatie, klein of groot? 

Kom eens voor een proefafspraak (klik op de link)